Effect viaszok.

A színes viaszpaszta áttetsző, 7 színből lehet választani. Többnyire árnyalásra használjuk, fehér, vagy a paszta színével harmonizáló felületen érvényesülnek a legjobban. A befejező viaszhoz hasonlóan a festett felület védelmére és lezárására használjuk őket.
A metál viaszpaszta 16 színben érhető el, fémes pigmenteket tartalmaz. Használhatjuk teljes fedésre is (alapozott felületre), de többnyire a 3D-s felületek kiemelésére használjuk. Alkalmazhatjuk fém felületeken is. Lakkozni nem szükséges, de fényes oldószeres lakkal fényesíthetünk rajta (ez esetben kicsit veszít a fémes hatásból) .
Kaméleon viaszpasztát 6 színben kínálunk. Irizáló pigmenteket tartalmaz, sötét felületen erősebben, világos felületeken pasztellesebben irizáló színeket eredményez. Használhatjuk teljes felületeken, vagy 3D-s részek kiemelésére is. Lakkozni szintén nem szükséges, de erősebb csillogást érhetünk el ha oldószeres fényes lakkot használunk.
Az effect viaszok utolsó eleme a Gaze Effect, magyarul máz hatású viaszpaszta. Színválasztéka 6 színre terjed ki. A kaméleonhoz hasolnóan ez is irizáló pigmenteket tartalmaz, csak sokkal többet. Világos felületen nem, csak sötét felületen érvényesül. Teljes felületeken és csak kiemeléseken is gyönyörűen mutat. Mindenképpen le kell zárni fényes oldószeres, vagy pouring lakkal, mert csak akkor kapja meg a várva várt mázas hatást.

 

Befejező viaszok

A befejező viaszokat barna, fehér és átlátszó színben, 125ml-es kiszerelésben lehet megvásárolni. Az átlátszóból van kisebb, 30 ml-es kiszerelés is. Ezeket többnyire natúr vagy festett bútorok utókezelésére használjuk, hogy védje a festéket vagy a fát. A fehérrel világosíthatjuk, “vintage” hatást érhetünk el, a színtelennel csak védjük, a barnával pedig kicsit antikolt hatásúvá tehetjük a bútorunkat. eredendően mattra szárad, de ha száradás után áttöröljük egy puha száraz ronggyal akkor fényesebbé varázsolhatjuk a bútort.
A befejező viasz nem biztosít 100%-os vízállóságot és az erős karcolásokat sem viseli jól, mégis ezt tartom a legjobb védelemnek, egyrészt mert bármennyiszer megújítható (használattól és állapottól függően 2-3 évente javasolom is), másrészt mert ha megsérül nem annyira feltűnő mint egy lakkréteg esetén. Nekem barna viasz van a konyhabútoromon, amit majd átlátszó viasszal fogok felfrissíteni.

Antikoló paszták

Muszáj megemlíteni itt az antikolópasztákat is.
Jogos a kérdés, hogy “Mit keresnek itt az antikoló paszták?!”
Az antikoló paszták sűrű oldószeres paszták. A sötét árnyalatok bitumenesek, a világosak narancs olajosak. Hasonló módon használjuk mint a viaszokat, de az eredmény némileg különböző. Az antikoló paszták nem fednek teljesen, visszatörölhetőek, sokkal vékonyabban alkalmazhatóak mint a viaszok. Repedésekbe is inkább ez a javasolt. Befejező viasszal vagy lakkal kell zárni őket.